Kylvöpuuhissa - laventelia kavereineen




Laitoin reilu viikko sitten vuoden ensimmäiset siemenet itämään, ja niin kuin kuvista voi huomata on kasvu ollut nopeaa. Mun viljelytausta on lähinnä basilikassa, muistaakseni joskus olen istuttanut vanhempieni pihamaalle porkkanoita. Olen koko talven suunnitellut että mitäs kaikkea ihanaa sitä pääseekään keväällä istuttamaan, ja helmikuun lopulle jaksoin sinnitellä - sitten oli jo pakko iskeä sormet multaan. Olenko liian aikaisessa? Se jääköön nähtäväksi. Ehkä kokeilen laittaa vielä pienen satsin tomaatteja kasvamaan maaliskuun loppupuolella. Ihan vaan varmuuden vuoksi.

Koska viljelykokemusta ei siis kehuttavasti ole, ja ainoa puutarhamyymälä jonka tiedän olevan auki tähän aikaan vuodesta on Plantagen, auto suunnattiin sinne. Siemenhyllyillä meillä meinasi lähetä touhu ihan lapasesta, ja välillä korissa oli varmaan 20 pussia joista 10 erilaisia tomaatteja. Olen ymmärtänyt että tomaattihullutus vie usein mukanaan, mutta jos nyt kuitenkin näin ensimmäisenä kesänä kokeiltaisiin vaan ihan muutamalla tomaattilajikkeella. Hmm..ehkä..5-7 erilaisella?

Aloitetaan neljällä eri tomaattilajikkeella (Maja, St.Pierre, Pear shaped yellow ja San Marzano) 



Käytämme aika paljon chiliä ruoanlaitossa, nyt kokeiluun lähti "Habanero lemon"

Niin kuin blogin nimestä voi päätellä, rakastan  laventelia ja sitä tulee toivottavasti kasvamaan monessa eri kohtaa mökkipihalla. Laventeli on käsittääkseni vähän haasteellisempi kasvatettava, itämisaika on huomattavan pitkä. Laitoin sitä kylvömultaan ihan reilulla kädellä, yhden rasian laitoin jääkaappiin ja toisen jääkaapin päälle - testaillaan lähteekö kasvamaan.


Tomaatin ja chilin pieniä versoja odotellessa alkoi ihan naurattamaan, kävin nimittäin valehtelematta muutaman tunnin välein vilkuilemassa josko jotain vihreää alkaisi mullasta ponnistaa. Joka kerran jännitti, ja päästin riemunkiljahduksia kun ensimmäiset niskalenkit alkoi näkyä mullan seasta. On se jännittävää näin ensikertalaisella, toivon tietysti että riemu on samanlaista joka vuosi - ainakin niiden vuoden ensimmäisten kasvatusten kohdalla.

2 kommenttia:

  1. Uijui! Siellä on täysi tohina päällä. Jos ne tomaatit kovasti innostuvat kasvamaan, kannattaa koulia niitä syvempiin multiin. Tomaatit voi huoletta istuttaa vähän syvempään, kun siirtää niitä uusiin purkkeihin. Niin saat tanakoita taimia. Kiitos ihanasta kommentista. You made my day! Löysinpä nyt tännekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, oma idoli laittoi viestin!! Kiitos siis kommentista ja vinkeistä. Luulenpa että tulen niitä tarvitsemaan tässä kevään edetessä aika paljonkin (ja tiedänkin jo keneltä kysyä, hähhää!).

      Poista