Lavakasvimaan perustaminen - osa 1/?

Viime viikonloppuna olimme äitini kanssa kevättalkoissa mökillä. Kylläpä tuntui parin päivän haravointi, yöllä käsivarsia poltteli niin paljon että todellakin tunsi tehneensä jotain. Koko tontti saatiin kuitenkin haravoitua, kukkapenkit siistittyä ja lavakasvimaatakin perustettua!


Tasattiin aluetta hiekalla


Edellisten omistajien toimesta tontin perällä oli iso kasa karkeaa hiekkaa joten päätettiin tehdä sillä pientä alueen pohjustusta / tasausta. Koska kasvimaan paikka on erittäin aurinkoinen, eikä siinä sen kummemmin ole ruohoakaan niin emme kuorineet maata ollenkaan pois. Eli maan päälle hiekkaa, tasaus ja sen päälle tuli maisemointikangas. Ajattelinpa sitten siihen päälle kulkuväylille jonkin sortin someroa tilata, mutta tuo urakka osoittautuikin haastavaksi! Meidän mökin lähellä on parikin isoa sorakuoppaa ja ajattelinkin että tilaus on piece of cake, senkus tilaa ja ilmoittaa vaan koon ja kiven sävyn. Ehei! Kylän paikallinen pieni kuljetusliike oli lopettanut toimintansa, ja jouduin kyselemään laajemmalti alueen eri kuljetusliikkeiltä hintoja. Kävi ilmi, että harva tunnisti "beigeä singeliä/someroa". Yksi iso valtakunnallinen kiviainesfirma (jonka kuopat ja noutopiste on n. 10 km päässä mökiltämme) ilmoitti aivan järkyttävän hinnan, ja lisäksi eivät antaneet mitään taetta kiven värisävystä.

Lopulta, noin parin päivän ahkeran googlettamisen ja tarjouspyyntöjen jälkeen päädyin sitten tilaamaan suursäkin haluamaani someroa Kodin Terrasta. Mielelläni olisin työllistänyt jotain paikallista pientä yritystä tai edes tilannut kivet mahdollisimman läheltä mökkiä, mutta koko homma meni mun makuuni ihan liian vaikeaksi. Ja toivon että tuo yksi suursäkki riittää eikä tarvetta minkään kiviaineksen tilaamiselle tule ihan vähään aikaan, sen verran rupesi ärsyttämään.

Mutta takaisin asiaan. Alun perin kasvimaalle oli tarkoitus laittaa neljä lavaa (kaksi päällekkäin, eli yhteensä 8 kpl), jotka saimmekin hyvään hintaan Plantagenista. Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä, ja kävimme myöhemmin vielä ostamassa pari lavaa lisää. Multaa näihin kärrätään vielä tovi.


Aluksi alueelle piti tulla neljä laatikkoa, mutta suurensimme aluetta vielä tästä


Laatikon paikkojen mallailua



Maisemointikangas lisättiin hiekan päälle.
Tästä kuvasta puuttuu vielä kaksi lavaa, eli yhteensä tulee neljä korkeampaa lavaa ja kaksi matalaa.


Urakka jatkukoon kunhan kivikuorma saapuu tontille.

1 kommentti:

  1. Toivottavsti löysitte kuitenkin sopivan kuljetusliikkeen. Hintavertailuja on aina toki hyvä tehdä. Me jouduimme myös ottamaan yhteyttä kuljetusliikkeeseen, mutta meillä oli vain paljon puutavaraa joka piti saada paikasta A paikkaan B. Mielenkiintoisen näköinen urakka kyllä.
    https://teamjuntunen.fi/kuljetus/

    VastaaPoista